„Hős nemzetség hős leánya” - 316 éve hunyt el Zrínyi Ilona
2019. február 18. írta: Gyimesi Emese

„Hős nemzetség hős leánya” - 316 éve hunyt el Zrínyi Ilona

Milyen verset írt róla Szendrey Júlia?

Az 1703. február 18-án, nikodémiai száműzetésében elhunyt Zrínyi Ilona alakja már a 19. században is ikonikusnak számított. Az 1850-es évek második felétől egyre nagyobb jelentőséget nyerő tömegsajtó előszeretettel állított a korábbi századokban élt kiemelkedő nőalakokat példaképként a női olvasók elé. Annál is inkább, mivel egyre több folyóirat, divatlap, kiadó és szerző tekintett a nőkre kiemelt célközönségként. Számos korabeli könyv, díszes album kezdődött egy tiszteletreméltó, híres nő képével.
Nem meglepő, hogy Zrínyi Ilona alakja is népszerű volt. A Vasárnapi Újságban az 1860-as évek végén így írtak róla: „E név, történelmünkben a legfenségesebb női, anyai és honleányi erény személyesitője […] mint a nemes nőiség és asszonyi fenség példányképe áll előttünk.” Feltűnő, hogy a bemutatás nem Zrínyi Ilona önálló hősiességére helyezte a hangsúlyt, hanem a korabeli társadalmi elvárásoknak megfelelő női szerepkörök keresztmetszetében helyezte el alakját.

zrinyi_ilona_vu.JPG

Szendrey Júlia családjában is jelentős kultusz övezhette Zrínyi Ilonát. A büszke gyermekek ugyanis úgy fejezték ki édesanyjuk iránt érzett tiszteletüket az általuk szerkesztett kéziratos folyóirat bevezetőjében, hogy a híres magyar nők panteonjába helyezték őt, Zrínyi Ilona mellé:

„Született Keszthelyen, Zala megyében. Ha nőket is választanának követnek, ő lenne ott a követ az bizonyos. De fejezzük már be, elég az hozzá, hogy ő Zrinyi Ilona, Szécsy Mária stb., magyar nők közt bizton megállhat!”

 Szendrey Júlia költészetében Zrínyi Ilona az egyetlen történelmi nőalak, akinek külön verset is szentelt:

 Zrinyi Ilona

Nincsen Zrínyi Ilonának
Asszonyok közt párja;
Egész ország, Magyarország
Büszkén tekint rája.
E nagy névre megemeli
Kalapját a férfi,
És az asszony térdet fejet
Hajt, midőn kiejti.

Ereidben nem hiába
Folyt őseid vére,
Méltó voltál mindhalálig
Azoknak nevére;
Hős nemzetség hős leánya
Legnagyobb őköztük,
Hősi lelked, mint a napfény
Sugárzik fölöttük!

A költemény nem jelent meg Szendrey Júlia életében, ceruzás verstöredékei között maradt fenn.
A vers zárása külön figyelmet érdemel. Noha először a különböző generációkat összekötő családi kötelékek gyűrűjében helyezi el Zrínyi Ilonát, utána azt is kihangsúlyozza, hogy „Legnagyobb őköztük.” A vers kéziratán látható áthúzások fényében ez még érdekesebb. Az első verzió ugyanis az volt, hogy „Hősök lánya hősök anyja,” vagyis Zrínyi Ilona édesapjára, a Wesselényi összeesküvésben kivégzett Zrínyi Péterre (a szigetvári hős és költő Zrínyi Miklós öccsére), valamint Zrínyi Ilona fiára, II. Rákóczi Ferencre utalt. Mindkét férfialaknak fontos szerepe volt a magyar kulturális emlékezetben a 19. században is. Ezért is van jelentősége annak, hogy Szendrey Júlia a rokoni kapcsolatokra utaló verziót („Hősök lánya hősök anyja”) átjavította úgy, hogy Zrínyi Ilonára nemcsak mint leszármazottra és felmenőre utalt, hanem mint önálló hősre, aki nemzetségében a „legnagyobb.”

madarasz-zrinyi-i_1.jpgMadarász Viktor Zrínyi Ilona vizsgálóbírái előtt című képe (1859), amelyen I. Rákóczi Ferenctől született gyermekeivel, Juliannával és Ferenccel szerepel 

800px-zrinyi_ilona_halala.jpgMarastoni József Zrínyi Ilona halála (1862) című litográfiájának felhasználása Tolnai Világtörténelmében

1024px-rakocikrypta.jpgZrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc sírja a kassai Szent Erzsébet-dómban

A bejegyzés trackback címe:

https://szendreyjuliakutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr9314633256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása