129 éve hunyt el "Mária főhadnagy"
2021. május 30. írta: Gyimesi Emese

129 éve hunyt el "Mária főhadnagy"

129 éve, 1892. május 30-án hunyt el Lebstück Mária, akit a legtöbben Huszka Jenő operettjéből, "Mária főhadnagyként" ismernek. 

szeleczky_zita.jpegSzeleczky Zita Mária főhadnagyként 

A tizenhárom éves korában árvaságra jutott lány nagybátyja, a császári brigadéros Simunich Boldizsár bécsi házában nevelkedett, ahol a vagyonos, előkelő lányok gondtalan életét élte. Egészen 1848 március 13-ig. Amikor ezen a napon elindult kalapot venni, vásárlás helyett férfiruhát szerzett és Lebstück Károly néven csatlakozott a bécsi forradalmárokhoz. 1848 őszén a harmadik bécsi forradalom barikádjain is harcolt, a fején súlyosan meg is sebesült. A téli hadjáratban a tiroli vadászok között vett részt, a Branyiszkói-hágó elfoglalásánál is ott volt. 1849 februárjában a szabadságharc egyik legvéresebb ütközetében, a kápolnai csatában különösen kitüntette magát, Dembinszky ezután léptette elő hadnaggyá. 1849 márciusában - amikor egy sérülés miatt kiderült róla, hogy nő - a tiroli vadászoktól átkérte magát a gyöngyösi huszárokhoz. A tavaszi hadjáratban már közöttük vett részt. 1849 májusában Buda visszafoglalása során közelharcot vívott az osztrák várvédőkkel. Budán ismerkedett meg Jónák József tüzér századossal is, akivel az orosz cári csapatok végső hadjárata idején össze is házasodott. A világosi fegyverletétel után mindkettejüket elfogták az osztrákok, és ezután Arad várában raboskodtak. Az ekkoriban már várandós Lebstück Mária fogolyként szülte meg gyermekét is. Haynau leváltása után megszabadult a börtönből, férje azonban meghalt. Ezt követően hamarosan egy újabb házasságba menekült: második férje egy győri festő, Pasche Gyula volt. Lebstück Mária visszavonultan élt 1892-ben bekövetkező haláláig, noha élettörténete iránt az idő múlásával egyre nagyobb lett az érdeklődés. Jókai Mór több regényébe is beleszőtte életrajzának egyes motívumait, a Bob herceggel ismertté váló Huszka Jenő pedig 1942-ben megkomponálta ikonikussá váló, Mária főhadnagy című operettjét. Élete utolsó szakaszában Újpesten élt, ahol 1935-ben emléktáblát helyeztek el egykori lakóhelyén:

lebstu_ck_emle_kta_bla.jpeg

(Forrás: ujpestmedia.hu)
1920.jpeg
Idén márciusban az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc női szerepei kapcsán többek között róla is beszéltem (a felvétel utolsó másfél percében):

A bejegyzés trackback címe:

https://szendreyjuliakutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr5916576538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása