161 éve született Szendrey Júlia legkisebb gyermeke, Ilona
2020. július 26. írta: Gyimesi Emese

161 éve született Szendrey Júlia legkisebb gyermeke, Ilona

1859. július 26-án született Horvát Ilona, Szendrey Júlia és Horvát Árpád leánya. Mivel ő volt a legkisebb gyermek a családban, idősebb testvérei óvó szeretettel becézgették. Leggyakrabban Iluskának, angyalnak, kedves babának nevezték. Féltestvére, Petőfi Zoltán is mindig kedvesen, játékosan írt róla, leveleiben gyakran külön üzenetet is küldött számára:

Köszönöm néked ezerszer kedves Iluskám hogy irtál levelet kedves drága angyal  ha Pestre megyek kapsz valamit. Pá pá. pá

horva_t_ilona.png Szendrey Júlia leánya, Horvát Ilona

Horvát Attila 1868-ben Petőfi Zoltánnak küldött levelében így utalt húga születésnapjára:

Iluska jól van, ma 9 éves, istenem, hogy felnövünk mindnyájan! Árpád is Ilonka is köszönik a gratulátiót.

A fiúkat számos közös játék, vicc kötötte össze, a levelek fontos összetevője a humor. Az 1860-as évek első felében Ilona beszédtanulására, kiejtésére is gyakran utaltak. 1865. május elsején ennek az emlékére írhatta ezt Petőfi Zoltán: 

„Mit csinál a kedves kisz Ijonka, igen öjüjök neki hogy szokojtat és tisztejtet, majd ha Pestre megyek viszek neki valami szépet”

Ugyanez a vicc Ilona szemszögéből is megjelent egy rövid levélkében:

„Kedves Zojtán
Csokojak
Öjejjek.
Ijjál máj
hunczut

Horvát Ilona idős korában is örömmel emlékezett vissza gyerekkorára. Hetvenöt éves volt, amikor 1934-ben a Pesti Napló riportere, Bródy Lili felkereste budai nyaralójában. Arra a kérdésre, hogy mire emlékszik a „régi időkből”, azt válaszolta, hogy a karácsonyestékre, mivel édesanyja, Szendrey Júlia „nagyon szerette szépen megrendezni a karácsonyt” és „nagyon szeretett ajándékozni.” Külön kiemelte azt is, hogy gyerekként büszke volt édesanyjára: „Nagyon büszke voltam, hogy olyan mesekönyvem van, amit édesanyám fordított magyarra: Andersen meséi.” (Szendrey Júlia 1858-ban önálló kötetet jelentett meg Andersen-fordításaiból, amelyből egy dedikált tiszteletpéldányt is küldött a dán szerzőnek.)

1862_2.jpgSzendrey Júlia gyermekeivel 1862-ben. Horvát Ilona a legkisebb gyermek, akit édesanyja ölében tart

Horvát Ilonáról Gyermekszemmel Szendrey Júlia családjában című kötetemben írtam bővebben, amely többek között Petőfi Zoltán féltestvéreivel folytatott, korábban kiadatlan levelezését is tartalmazza. A kötet megrendelhető a szendreyjuliakutatas@gmail.com-on.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Szendrey Júlia-kutatás Facebook oldalához, ahol további érdekességekről, az eredeti forrásokról, a legfrissebb kutatási eredményekről és a témával kapcsolatos, aktuális eseményekről olvashatsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://szendreyjuliakutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr7016077852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása