Iberrok és Mantil - Hogyan öltözködött Szendrey Júlia?
2019. december 01. írta: Gyimesi Emese

Iberrok és Mantil - Hogyan öltözködött Szendrey Júlia?

5 "must have" téli ruhadarab Szendrey Júlia gardróbjából

Szendrey Júlia nemrég megjelent gyermekkori leveleiből megtudhatjuk, milyen ruhákat viselt Tänzer Lilla pesti leánynevelő intézetében. Íme 5 "must have" téli ruhadarab Szendrey Júlia gardróbjából:

12_szendrey_ju_lia_kendo_je.jpgSzendrey Júlia vállkendője (Magyar Nemzeti Múzeum)

1. Iberrok

"A’ veres selyem iberrok, mivel már igen rövid volt, meg van alól blűssel tódva, és már most egészen jó." - tudósította édesanyját az alig 12 éves Szendrey Júlia 1840-ben. A női felsőkabátot nevezték így. A pesti intézetbe kerülő kislány hamar kinőtte az otthonról hozott ruháit, ezért nevelőnője gondosan megigazíttatta az öltözékeket. 

2. Vattirozott Mantil

"A’ fekete selyem ruhából, mert már eztet se lehetett igy hordani, egy nagy keszkenő helyett egy jó vattirozott Mantilt kaptam, és igy már meleg kendőre nincs szükségem." A kislány tehát bélelt kabátot kapott a pesti hideg ellen a fekete selyemruha "újrahasznosításának" segítségével. 

3. Téli kalap

A "vattirozott mantil" mellett természetesen ehhez illő kiegészítőkre, kalapokra is szükség volt: "Kedves Szüléim engedelméből egy téli kalapot is csináltat kedves Nevelőném."

regelopestidivatlap_1843_2_pestidivatlap_pages731-731_page-0001.jpgA Regélő Pesti Divatlap divatmelléklete 1843 decemberében

4. Tibetkleid

Szendrey Júlia 1841  decemberében - amikor már másfél éve a pesti Tänzer-intézet növendéke volt - németül írt levelet szüleinek: "Obwohl ich noch auf mein letztes Schreiben keine Antwort erhielt, so dachten wir uns, daß Sie nichts dagegen haben werden, und ich habe ein sehr schönes Tibetkleid bekommen, wofür ich Ihnen schon in voraus tausendmahl die Hände küsse." ("Habár még nem kaptam választ legutóbbi levelemre, úgy gondoltuk, nem lesz ellenvetésük, és kaptam egy nagyon szép tibeti ruhát, amiért már előre is ezerszer csókolom a kezeiket.") A német nyelv használata nem véletlen, hiszen az egyik legfontosabb tantárgy volt a leánynevelőben, ahol a levélírás gyermeki kötelességét összeköthették a nyelvgyakorlással. A tibeti ruha feltehetően egy nagyon drága gyapjúfajtából, kasmírból készült. A korszakban ebből főként a kendő volt divatos.

+1. Kismamaruha

Szendrey Júlia 1847 decemberében szülte meg első gyermekét, Petőfi Zoltánt. A fentebbi ruhadarabokkal ellentétben fennmaradt és a Petőfi Irodalmi Múzeumban ma is megtekinthető az a kismamaruha, amelyet terhessége alatt viselt. Sajnos az 1960-as években átalakították, átszabták, mert illetlennek tartották, hogy a nagy költő felesége állapotosan "jelenjen meg" a látogatók előtt. 

35_szendrey_ju_lia_ruha_ja.jpg

petofi_kiall.jpg Szendrey Júlia átszabott "kismamaruhája" a PIM állandó Petőfi-kiállításán

Szendrey Júlia gyermekkori leveleiről, ruháiról és egyéb érdekességekről bővebben:

Gyimesi Emese: Gyermekszemmel Szendrey Júlia családjában (Magyar Családtörténetek: Források), Budapest, 2019. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szendreyjuliakutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr1715332686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása