Szendrey Júlia pompás kiflikochja
2020. június 18. írta: Gyimesi Emese

Szendrey Júlia pompás kiflikochja

Szendrey Júlia gyermekei sokszor büszkélkedtek azzal, hogy édesanyjuk egyszerre kiemelkedő költő és kiváló "gazdasszony." Az utóbbit azzal bizonyították, hogy olyan pompás kiflikochot tud csinálni, hogy annál "Eszterházy sem evett jobbat." Ez a megjegyzésük adott inspirációt Mándi-Fekete Fanni számára, hogy a keszthelyi Pálma cukrászdában fagylaltként készítse el "Szendrey Júlia pompás kiflikochját."
kiflikoch.jpg
Szendrey Júlia pompás kiflikochja a keszthelyi Pálma cukrászdában
A kiflikoch neve a német Kipfelkochból ered, általában lekvárral szolgálták fel.
A 19. századi gyermekek számára az édességek fogyasztása közel sem volt annyira hétköznapi élmény, mint manapság. Amikor Arany János felesége, Ercsey Julianna süteményeket és tortadarabokat küldött kóstolóként leánya lakodalmáról a Szendrey család számára, Szendrey Júlia meg is jegyezte, hogy nem gyakran részesülnek efféle nyalánkságokban. Így amikor Mándi-Fekete Fanni megkeresett azzal a kérdéssel, hogy mi volt Szendrey Júlia kedvenc süteménye, azt gondoltam, erre csak gyermekei adhatják meg a választ, akik így mutatták be édesanyjukat:

“Költőnő és Gazdasszony!

Toll és főzőkanál!
Hány nő van Magyarországban, ki a tollat és a főzőkanalat is egyformán forgatja?

Persze föltéve, hogy egyiket sem kontárkodva.

Az igaz hogy vannak jó gazdasszonyaink, hanem ezek azután azt sem tudják, hogy madár vagy farkasféle portéka az a költő?

Vannak költőnőink is, akár egy hadsereg, de ezek sem tudják ám még az árva rántottlevest sem megfőzni.

Csak tessék egypár versét: A három rózsabimbót; A költészethez; stb. elolvasni. Még az uzsorás is az Olympon fog járni tőle!

Meséit Andersen meséitől alig lehet megkülömböztetni. Biz ez nagy áldás, mikor alig van egy becsületes meseirónk.

De meg kell enni azt a pompás rántottát és kiflikóhót is a mit ő főz. Tudom Istenem, hogy Eszterházy sem evett jobbat.

Könyvtárában ott vannak, Beranger, Boz, Sand George stb. a magyar irók egytől egyig. Akár hány magyar mágnás, nem olvasott annyit mint ő.

Született Keszthelyen, Zala megyében. Ha nőket is választanának követnek, ő lenne ott a követ az bizonyos.

De fejezzük már be, elég az hozzá, hogy ő Zrinyi Ilona, Szécsy Mária stb., magyar nők közt bizton megálhat! 

Forrás: Gyermekszemmel Szendrey Júlia családjában. A kötet megrendelhető itt és a szendreyjuliakutatas@gmail.com címen.

A fagylalt megálmodója elárulta, hogy a dédszülei ugyanúgy a Festeticsek alatt szolgáltak, mint Szendrey Júlia édesapja, Szendrey Ignác, aki 1824-ben kezdte meg tanulmányait az Európa első agrár felsőoktatási intézményének számító, Festetics György által alapított keszthelyi Georgiconban.
A fagyi elkészítésének kihívásairól és ízvilágáról itt és itt lehet bővebben olvasni. Aki pedig Keszthelyen jár, a Pálma cukrászdában keresse "Szendrey Júlia pompás kiflikochját."

A bejegyzés trackback címe:

https://szendreyjuliakutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr2615814108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása