Kozmetikumok Szendrey Júlia bevásárlólistáján
2019. február 09. írta: Gyimesi Emese

Kozmetikumok Szendrey Júlia bevásárlólistáján

Borchardt szappan és Boutemard pasta

Szendrey Júlia verskéziratai nemcsak az irodalomtörténet, hanem a korabeli életmód, a hétköznapok története és a polgári háztartások kutatásának szempontjából is jelentős források. Verseit igen gyakran ceruzával, különböző méretű és formájú papírokra, cetlikre írta, sok esetben számlák, bevásárló cédulák és levelek hátuljára. Az írás így nemcsak irodalmi-esztétikai, hanem praktikus célokat is szolgált, a hétköznapok gyakorlati tennivalóinak emlékezetben tartását, a háztartási feladatok feljegyzését. Ennek köszönhetően a kéziratok alapján megtudhatjuk például azt is, hogy milyen szappant, milyen fogkrémet és milyen hajápolási, szépségápolási termékeket használt Szendrey Júlia. Az egyik verskézirat hátoldalán a következő lista látható:


fond-vii-0206-0019_2.jpg

A dunnacihák, pelenkák, "heklizett", azaz horgolt réklik, gazdasági csipkék, szalagok és paplanok után, az áthúzott, tehát feltehetően elintézett, beszerzett tételek között szerepel az ún. „Borchard szappan.” Ez egy növényszappan volt, amelyet Dr. Borchardt neve fémjelzett, és már az 1860-as évek lapjai is előszeretettel reklámozták. „Az arcszin szépitése és javitására” alkalmas, a bőr minden tisztátalansága ellen kipróbált, valamint a „fürdők minden neménél” sikerrel alkalmazható szerként hirdették a korabeli lapok.

                             
                              A Borchardt-szappan hirdetése az Eger című lap 1869/23-as számában

Az illatos növényszappan népszerűsége a következő évtizedekben is töretlen maradt. A Vasárnapi Újság az 1890-es években is úgy reklámozta, mint a „legkitűnőbb pipere-szappant:"
vu1892jan17.JPG                                                 Szappanreklám a Vasárnapi Újság 1892/3-as számában

A Borchardt szappan alatt közvetlenül a Boutemard pasta szerepelt Szendrey Júlia listáján. Ez egy olyan fogkrém volt, amelyet Dr. Suin de Boutemard nevével hirdettek a korabeli lapok. „A fogak és foginy épentartása és tisztitására a legolcsóbb, legkényelmesb és legbiztosabb szer”-ként ajánlották, amely „egyuttal e pasta az egész szájüregnek felette jótékony frisseséget kölcsönöz.” Ez a termék is tartósan népszerűnek bizonyult, az 1890-es években már 40 éves múltjával dicsekedett a "zamatos fog-szappan" reklámja:
vuuo.JPG                                     A "Boutemard pasta" hirdetése a Vasárnapi Újság 1892/3-as számában

A Borchardt szappan és a Boutemard pasta divatját jelzi, hogy hamisítani is próbálták. Ez ellen a Vasárnapi Újságban "óvás" is jelent meg, amely felhívta a fogyasztók figyelmét arra, hogy milyen üzletekben és pontosan milyen áron vásárolhatnak igazi, megbízható termékeket.

borchardt_hamisitas.JPG

Szendrey Júlia listáján más szépségápolásra szolgáló termékek is szerepeltek, mint például a „viaszpommade,” amely a 19. században használatos kemény hajkenő volt, valamint dióolaj, hajpor, rizspor. A Hársfa és a Király utca sarkán álló lakásához nem volt messze a fentebbi hirdetésben is megbízható, hitelesített helyként jegyzett Török József Király utcai patikája, amelyet a korabeli Pesten (a Szendrey-Horvát családban is) egyszerűen csak a "Török patikájaként" emlegettek. Így a Borchardt szappan és a Boutemard pasta beszerzéséért nem kellett messzire menni...

A bejegyzés trackback címe:

https://szendreyjuliakutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr5814508272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása