2020. már 03.

Gyermekszemmel Szendrey Júlia családjában - Könyvbemutató

írta: Gyimesi Emese
Gyermekszemmel Szendrey Júlia családjában - Könyvbemutató

 "Majd öreg korodban te választást tehetsz
Attilával vagy velem bár merre mehetsz
A tengere mesze Háitiba Cubába
Vagy ha épen tetszik Kaliforniába"

(ifj. Horvát Árpád Szendrey Júliához)

A versíró az alábbi fotón látható legkisebb fiú, akit édesanyja átölel. 
Szeretettel várom az érdeklődőket a könyvbemutatón, ahol ezt a költeményt is hallhatjuk majd Koroknai Sándor színművész előadásában.

gyimesi_konyvbemutato.jpg

Szendrey Júlia alakját excentrikus feleségként és hűtlen özvegyként, Petőfi Zoltánét pedig tékozló fiúként őrizte meg a kulturális emlékezet. Gyimesi Emese kötete nem a fentebbi toposzok mentén, hanem gyermekek által írt, eddig jórészt publikálatlan források alapján közelít Szendrey Júlia családjának történetéhez. A gyermekkori levelek, versek, a játékként és ajándékként készült kéziratos újságok nemcsak azért értékesek, mert újrarajzolják a családtagok portréját, hanem azért is, mert lehetőséget adnak arra, hogy gyermekszemmel pillantsunk be a 19. század városi és vidéki kultúrájának sokszínű világába. Az 1860-as évek Pest-Budáját Szendrey Júlia második házasságából született fiaival együtt járhatjuk be, akik féltestvérüknek, Petőfi Zoltánnak mesélnek a dinamikusan fejlődő városról, ahol elindult a lóvasút, felépült az Akadémia palotája, “képes lapokkal” várt a Kávéforrás és csokoládéval a Városliget. Ritka ajándék, amikor mindezt nem felnőttek elbeszéléséből, hanem gyermekek látásmódján keresztül ismerhetjük meg.

Gyimesi Emesével Szécsi Noémi író, életmódkutató beszélget.

A könyvbemutatón elhangzanak Szendrey Júlia gyermekeinek levélrészletei, valamint korabeli dallamok Koroknai Sándor színművész és Csörsz Rumen István régizenész, irodalomtörténész előadásában.

A rendezvény moderátora Sallai Éva, a Magyar Katolikus Rádió munkatársa. 

Szólj hozzá

gyermekszemmel könyvbemutató könyveim Szendrey Júlia