"Fa vagyok leveles, gyermekim az ágak" Szendrey Júlia írói és családi szerepei
2019. november 10. írta: Gyimesi Emese

"Fa vagyok leveles, gyermekim az ágak" Szendrey Júlia írói és családi szerepei

Kerekasztal-beszélgetés és kötetbemutató a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A Petőfi Irodalmi Múzeum állandó Petőfi-kiállításán belül 2019 októberében önálló termet kapott Szendrey Júlia. A kiállítás koncepciójának kialakítása során különleges élmény volt számomra, ahogyan "megelevenedett" az a világ, amely a családban fennmaradt forrásokból kirajzolódik. A kiállítás párhuzamosan készült Gyermekszemmel Szendrey Júlia családjában című kötetemmel, így a legfrissebb kutatási eredmények is helyet kaphattak a kiállítótérben. Ennek köszönhetően a látogatók megtudhatják, milyen gyermekjátékok voltak Szendrey Júliáék otthonában, milyen könyvek sorakoztak a polcaikon, és számos eredeti kézirat másolatával is megismerkedhetnek. Aki kíváncsi arra, hogy milyen anya volt Szendrey Júlia, milyen közegben nőttek fel a gyermekei, hogyan fonódott össze irodalmi karrierje és családi élete, és miért szerették Andersen-fordításait a korabeli kritikusok, jöjjön el hétfőn (november 11.) délután a Petőfi Irodalmi Múzeumba! A 17 órakor kezdődő kerekasztal-beszélgetés egyben a fentebbi kötet első bemutatója is lesz. (További részletek a PIM honlapján.)

A kötet többek között Szendrey Júlia korábban publikálatlan, kislánykori leveleit, valamint gyermekeinek levelezését, verseit és családi használatra készített, játékos folyóiratait tartalmazza. 

meghi_vo.jpg

További érdekességek a nemrég megnyílt Szendrey Júlia-teremről:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szendreyjuliakutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr4115299232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása